Jandarmeria va înaspri măsurile de ordine la protestelor de stradă spontane, în contextul valului de manifestații neautorizate care au avut loc în București și în țară, autoritățile urmărind să nu mai fie blocate arterele principale, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din MAI.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a discutat, luni, la sediul ministerului, cu șefii Jandarmeriei, pentru a stabili un plan de măsuri legat de manifestațiile spontane din ultimele săptămâni.
Potrivit unor surse din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în cadrul ședinței s-a stabilit ca autoritățile să discute cu organizatorii protestelor, pentru ca acestea să fie autorizate.
În cazul în care manifestațiile vor avea, în continuare, un caracter „spontan”, jandarmii vor începe, într-o primă etapă, să aplice amenzi contravenționale și să nu mai permită protestatarilor să blocheze circulația pe bulevardele principale, au spus sursele citate.
În plus, manifestanții vor fi monitorizați inclusiv din mașini ale Jandarmeriei.
Jandameria a anunțat, într-un comunicat remis luni, că, până acum, la nivelul Capitalei, au fost date 23 de amenzi contravenționale unor persoane care au participat la proteste neautorizate față de proiectul minier de la Roșia Montană, trei dintre sancțiuni fiind în cazul unor persoane care consumau alcool în timpul manifestațiilor.
„Pentru respectarea prevederilor legale în vigoare, manifestările organizate în spațiul public trebuie declarate în prealabil. De asemenea, acestea trebuie să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, fără a afecta folosirea normală a drumurilor publice și fără a pune în pericol siguranța persoanelor sau a reprezentanților forțelor de ordine, precum și bunurile aparținând cetățenilor sau domeniului public”, a precizat Jandarmeria.
La protestul față de proiectul minier de la Roșia Montană care a avut loc duminică în Capitală, negociatorii Jandarmeriei le-au cerut protestatarilor să nu mai blocheze circulația în centrul orașului, însă, în cele din urmă, le-au permis să plece în marș, pe bulevarde, de la Universitate la Parlament.
Odată reveniți în Piața Universității, manifestanții au blocat circulația câteva zeci de minute, părăsind în cele din urmă zona în urma apelurilor repetate ale forțelor de ordine și a înaintării cordoanelor de jandarmi.
Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.